Biztonsági ajtó

Mint ahogy a korábbiakban már szó esett erről, nem mindegy, hogy egy biztonságos zár milyen ajtóhoz társul. Legyen egy zár bármilyen korszerű és betörésbiztos, ha egy könnyen kinyitható ajtóra kerül fel, mely már beltéri ajtónak sem lenne megfelelő, akkor nem tettünk túl sokat a biztonságunkért.

Napjainkban nagyon sokféle biztonsági ajtó vásárolható, a kínálat igen sokrétű. Talán ebből kifolyólag kell igen erősen odafigyelni a választás során, mert nem minden biztonsági ajtó nyújt valódi biztonságot.

A biztonsági ajtó választása során nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, és ezek közül a legutolsó a szín és forma kérdése, hiszen ezek csupán esztétikai élmény javítására szolgálnak, ám a biztonságot nem igazán befolyásolják.

A legbiztonságosabb megoldás, ha olyan biztonsági ajtó kerül kiválasztásra, melynek alapanyaga fém, hiszen ez a legkevésbé áthatolható megoldás.

Az alapanyag kiválasztása során olyan biztonsági ajtó a jó megoldás, mely során az ajtó és a tok egyaránt acéllemezből készült, valamint mindenképpen fontos, hogy az szárnyrész vastagsága legalább 2,5 mm legyen, és a tok vastagsága sem lehet 1,5 mm-nél kevesebb. Egyedül ezek a vastagsági tényezők jelentik azt a biztonságot, mely áthatolhatatlanná teszi a bejárati ajtót.

Amikor a bejárati ajtó méreteit vesszük figyelembe, nem túl sok választási lehetőségünk marad, hiszen hazánkban két standard méret terjedt el. A választható biztonsági ajtó méret jelenleg 860 X 2050, és 960 X 2050. Mivel általában a beépíthető hely is ezekhez a méretekhez van igazítva, így a két méret közül általában sikerül választani.

A választható ajtók közül kizárólag azok nevezhetők valóban biztonsági ajtónak, melyek négy csuklópánttal rendelkeznek, melyek tokba süllyesztettek és állíthatók. Ezek a csuklópántok szintén acéllemezből készülnek, és 3,5 mm vastagságúak.

Amikor egy biztonsági ajtó valódi biztonsági jellemzőit vesszük figyelembe, a következő tényezőkre kell erősen odafigyelni:

- zárbetétek
- csuklópántok
- tokszelvény
- zárszerkezet
- ajtószárny
- acéltakaró

  1. Zárbetétek szempontjából csak azok a biztonsági ajtók elfogadhatók, melyek MABISZ minõsítéssel rendelkeznek. Ezek a speciális biztonsági zárbetétek, melyek a leggyakoribb betörési technológiák ellen védelmet nyújtanak. Ezen leggyakoribb módszerek a savazás, magkihúzás, finomnyitás, zársöprés. A zárbetétbõl legalább kettõnek kell lenni a biztonsági ajtó esetében, melyek egymástól teljesen függetlenül nyithatók és zárhatók. Amely ajtó nem rendelkezik ezekkel a jellemzõkkel, az nem tartozik a biztonsági ajtó körébe.
  2. Csuklópántok esetében azt kell figyelni, hogy hozzáférhetetlen legyen, mivel csak így lehetséges, hogy kívülrõl el lehessen érni a felfeszítés érdekében. Ezeket a csuklópántokat az acéltokba süllyesztik, így válik kívülrõl elérhetetlenné.
  3. Tokszelvény vastagsága nem lehet 1,5 mm alatt, hiszen csak így képes megfelelõen merevíteni a tokot. Ez elsõsorban arra szolgál, hogy a tok mérettartó maradjon, így teljesen kizárható a deformálódás lehetõsége, minek révén a zárszerkezet eltelt idõtõl függetlenül, pontosan képes illeszkedni.
  4. Zárszerkezet acéltüskéivel 16 ponton kell, hogy záródjon. Mindez három különbözõ irányban, fent, lent és a kilincs oldalán. Kizárólag ez nyújt olyan mértékû biztonságot, mely a valódi biztonsági ajtó jellemzõje kell legyen.
  5. Ajtószárny, mint már korábban említésre került, 2,5 mm vastag acéllemezbõl készül, továbbá a belsejében külön merevítés kell, hogy legyen. A merevítés célja pontosan ugyanaz, mint a tok esetében, a deformálódástól való megóvás, hogy a zárszerkezet ugyanolyan pontosan illeszkedjen a késõbbiekben, mint a beépítéskor.
  6. Acéltakaró szükséges a zsanérok oldalán, hogy ezáltal ne lehessen kifeszíteni, a zárat kikerülve, a tok oldaláról. Ezzel válik teljessé a biztonsági ajtó.

Amikor kiválasztottunk egy olyan ajtót, mely a fent említett jellemzőknek eleget tesz, akkor elmondhatjuk, hogy valóban biztonsági ajtó az, amit választottunk, ám ezzel nem tettünk meg mindent, mely a teljes biztonsághoz szükséges.

A biztonsági ajtó beépítését kizárólag olyan szakértő végezheti, aki jártas ebben a kérdésben, és képes oly módon beépíteni az ajtót, hogy az semmiképpen ne legyen áthatolható.

RIMG0130 RIMG0131
RIMG0132 RIMG0133
RIMG0134 RIMG0135
RIMG0136 RIMG0137
RIMG0138 RIMG0139
RIMG0140

Zárcsere, zárszerelés, ajtónyitás, zárnyitás kiszállási díj nélkül rövid időn belül

06 1 285-1296, 06/30/596-3680, 06-70-242-4841

 
Szolgáltatások
Kezdőlap
Ajtónyitás
Zárszerelés
Zárcsere
Zárnyitás
Zárszervíz
Rólunk
Biztonsági ajtó
Honlaptérkép
Hevederzár szerelés
Lakatos munkák
Kapcsolat
Zárcsere hírek